Glavni izbornik

Odabrana tema:

Što je visokoprerađena hrana – pojmovi, definicije i preporuke

Visokoprerađena hrana, često poznata i pod pojmom ultraprocesirana hrana, sve je prisutnija u našoj svakodnevici. Riječ je o industrijski proizvedenim namirnicama koje prolaze kroz niz tehnoloških obrada, obogaćene dodacima poput pojačivača okusa, umjetnih zaslađivača, bojila i konzervansa. Ove namirnice često su siromašne hranjivim tvarima, a bogate dodanim šećerima, zasićenim mastima i soli.

Pročitaj više

Rak testisa

Tumori testira su najčešći tumori unutar skrotuma. Čine 1% svih tumora kod odraslih muškaraca i 5% uroloških tumora u svijetu.

Pročitaj više

Karcinom mokraćnog mjehura

Karcinom mokraćnog mjehura najčešći je malignitet mokraćnog sustava. U 2022. godini u Hrvatskoj je dijagnosticirano 1118 novih slučajeva oboljelih od karcinoma mokraćnog mjehura.

Pročitaj više

Psihoonkologija: holistički pristup skrbi za osobe oboljele od karcinoma

Psihoonkologija je multidisciplinarna grana medicine koja spaja psihološke, socijalne i bihevioralne dimenzije s onkološkom skrbi. Ova relativno mlada disciplina istražuje emocionalne i psihosocijalne aspekte karcinoma, kao i njihov utjecaj na dijagnozu, liječenje i stopu preživljenja.

Pročitaj više

Pobliže o karcinomu prostate

Karcinom prostate pogađa sredovječne muškarce između 45 i 60 godina i najčešći je uzrok smrtnosti od raka u zapadnim zemljama.

Pročitaj više