Proteini su molekule koje našem tijelu pružaju izvor energije, ali sudjeluju i u brojnim metaboličkim procesima bitnima za održavanje života i normalnu funkciju cjelokupnog organizma. S obzirom na uloge u tim procesima, razlikujemo nekoliko vrsta proteina:
Prehrambene tvari
Pročitaj višeProteini se u našem tijelu neprestano razgrađuju i izgrađuju, tako da ih je potrebno redovito unositi hranom kako bi se osigurale sve esencijalne aminokiseline.
Prehrambene tvari
Pročitaj višeJoš je Hipokrat primijetio da određena hrana biljnog podrijetla (voće, povrće, mekinje) rezultira mekanom stolicom. Prikladan unos prehrambenih vlakana neizostavan je dio kvalitetne prehrane koja pomaže postizanju optimalnog zdravlja, štiti od brojnih bolesti i sprječava njihov nastanak.
Prehrambene tvari
Pročitaj višeAktualne prehrambene smjernice ističu da prikladan dnevni unos prehrambenih vlakana iznosi 14 g/1000 kcal. Općenito, prosječan unos vlakana trebao bi iznositi od 25 do 35 g na dan; poželjno je da to bude mješavina topljivih i netopljivih vlakana.
Prehrambene tvari
Pročitaj višeMasti su najvažniji izvor energije – jedan gram masti osigurava čak 9 kcal. Usporedimo li to s energijom koju osigurava jedan gram proteina ili ugljikohidrata, što je 4 kcal, mast osigurava mnogo više energije.
Prehrambene tvari
Pročitaj višeTeme