Iako se mlijeko tradicionalno smatra vrijednim izvorom kalcija, vitamina D i proteina, suvremena istraživanja ukazuju da bi neke njegove komponente mogle biti povezane s razvojem pojednih vrsta karcinoma.
Prehrana
Pročitaj višeVisokoprerađena hrana, često poznata i pod pojmom ultraprocesirana hrana, sve je prisutnija u našoj svakodnevici. Riječ je o industrijski proizvedenim namirnicama koje prolaze kroz niz tehnoloških obrada, obogaćene dodacima poput pojačivača okusa, umjetnih zaslađivača, bojila i konzervansa. Ove namirnice često su siromašne hranjivim tvarima, a bogate dodanim šećerima, zasićenim mastima i soli.
Prehrana
Pročitaj višeU mnogim dijelovima svijeta meso predstavlja glavni dio obroka. Nutritivno gledano, meso u prehrani čini značajan izvor proteina i masti, kao i esencijalnih vitamina i minerala poput željeza, cinka, vitamina A i vitamina B skupine. Međutim, brojna su istraživanja pokazala kako unos prerađenog (hrenovke, kobasice, salame), ali i neprerađenog crvenog mesa (teletina, junetina, govedina, janjetina, kozletina, svinjetina) povećava rizik od nekoliko vrsta karcinoma.
Prehrana
Pročitaj višePrehrana onkoloških bolesnika mora udovoljiti nutritivnim zahtjevima, u prvom redu, za energijom i proteinima, međutim, nikako se ne smije zanemariti hedonistička komponenta hrane. Obroci onkoloških bolesnika moraju biti vizualno aktraktivni i izrazito ukusni. Izgled i prezentacija obroka potaknut će na konzumaciju te obroci mogu predstavljati zadovoljstvo i doprinijeti dobrobiti i poboljšanju stanja uhranjenosti.
Prehrana
Pročitaj višeDosadašnji napredak u liječenju karcinoma doveo je do značajnog poboljšanja stope preživljenja. Međutim, onkološka terapija može dovesti do nutritivnih i metaboličkih promjena kod oboljelih koje negativno utječu na zdravstveno stanje, što dovodi do odgađanja provedbe terapije i nepovoljnog utjecaja na prognozu bolesti. Očuvanje optimalnog stupnja uhranjenosti poboljšava toleranciju na onkološku terapiju stoga je iznimno važno u procesu liječenja rješavati probleme koji se mogu javiti u prehrani poput poteškoća kod gutanja i probave hrane koje mogu dovesti do gubitka na tjelesnoj masi.
Prehrana
Pročitaj višeTeme