Glavni izbornik

Odabrana tema: Sve teme

Omega 3 masne kiseline su dragocjene masnoće blagotvorna djelovanja za vaš organizam

Naše tijelo nije sposobno sintetizirati sve masne kiseline koje su mu potrebne, stoga neke od njih moramo osigurati hranom. Takve masne kiseline nazivaju se esencijalnima, a najpoznatije među njima svakako su omega-3-masne kiseline.

Pročitaj više

Nutritivni status kao alat za procjenu malnutricije

Nutritivni status pojedinca definiran je nizom povezanih čimbenika, a utvrđuje se sintezom informacija prikupljenih različitim metodama.

Pročitaj više

Kako spriječiti ili ublažiti simptome suhoće usta?

Suha usta čest su problem koji se može javiti kao posljedica smanjene proizvodnje sline ili promjene u sastavu sline.

Pročitaj više

Zašto je enteralna prehrana važna kod bolesnika s tumorima glave i vrata?

Enteralna prehrana podrazumijeva unos hrane i/ili komercijalnih pripravaka, ponajprije s pomoću sonde u želudac ili početni dio tankog crijeva.

Pročitaj više

Blagotvorni učinci prikladnog unosa tekućine

U ljudi žeđa je jako loše razvijen mehanizam, a kad ju osjetimo, već smo djelomično dehidrirali. Količina tjelesne tekućine regulira se preko kože i bubrega. Znojenje održava tjelesnu temperaturu na 37 °C, dok bubrezi filtriraju otrove i odvode produkte metabolizma iz krvi urinom. Zanimljivo je da čovjek može živjeti bez hrane tjednima, čak i mjesecima, dok bez vode ne može preživjeti dulje od 3 dana.

Pročitaj više