Glavni izbornik

27.03.2023.

Činjenice o sastavu enteralnih pripravaka koje niste znali

Malnutricija je čest javnozdravstveni problem koji pogađa hospitalizirane osobe, ali se često pojavljuje i izvan bolničkog okruženja. Postoji nekoliko različitih prehrambenih strategija u rješavanju problema malnutricije ili pothranjenosti, a uključuju promjenu teksture i obogaćivanje hrane, povećanje broja obroka i unos enteralnih pripravaka. Enteralni pripravci su specijalni napitci bogati energijom i proteinima koji se propisuju osobama narušenog nutritivnog statusa različitih medicinskih stanja primjerice osobama s poteškoćama gutanja, starijim osobama, onkološkim bolesnicima ili pothranjenim osobama preniske tjelesne i mišićne mase pa čak i onima koji su u riziku od pothranjenosti. Znanstveni dokazi ukazuju da unos enteralnih pripravaka dovodi do boljeg prehrambenog unosa koji može rezultirati boljim zdravstvenim stanjem i smanjenjem ukupnih troškova liječenja. 

Enteralni pripravci u brojkama

Da bismo organizmu osigurali sve potrebne nutrijente moramo svakodnevno unositi raznoliku hranu u relativno velikim količinama što određene osjetljive skupine ne mogu postići. Desetljeća kliničkih istraživanja i razvoja uspjela su stvoriti enteralne pripravke koji osiguravaju lako probavljivu potpunu prehranu visoke energetske vrijednosti u malom volumenu što su karakteristike koje niti jedna prirodna hrana ne posjeduje.  

Enteralni pripravci sadrže široki raspon makro i mikro nutrijenata, a usporedimo li njihov sastav s hranom poput mesa, voća i povrća, mogli bismo se itekako iznenaditi brojkama. U prvom redu sama energetska vrijednost može biti pozamašna. Na tržištu postoji nekoliko kategorija enteralnih pripravaka, a jedan od kriterija po kojem se enteralni pripravci razlikuju je kalorijska vrijednost. Primjerice, energetska vrijednost enteralnih pripravaka kreće od 1 kcal po ml pa sve do 3,2 kcal po ml. Analiziramo li pripravak koji u 200 ml sadrži 300 kcal ustanovit ćemo da pripravak od 1,5 kcal po ml sadrži jednaku količinu energije kao i određeni konkretni obroci poput zobene kaše pripremljene s 2 dl mlijeka, tri žlice zobenih pahuljica, jednom naribanom jabukom i nekoliko badema. Također, 300 kalorija sadrži i sendvič od dvije kriške kruha, jedne kriške sira i šunke poslužen s kiselim krastavcima i čašicom jogurta ili jaje pečeno na oko posluženo s pola avokada i tri žlice feta sira.

Sadržaj proteina, željeza, vitamina A, B12 i vitamina D u enteralnim pripravcima koji sadrže 1,5 kcal po ml je također impresivan. Jedan enteralni pripravak od 200 ml sadrži:

  • Proteina koliko se nalazi u 80 g sira goude, 180 g svježeg sira, 90 g piletine ili 550 g jogurta
  • Željeza koliko se nalazi u 400 g teletine
  • Vitamina A odnosno beta-karotena kao u 400 g brokule
  • Vitamina B12 u količini koja se nalazi u tri jaja
  • Vitamina D u količini koja se nalazi u jednoj i pol konzervi sardina
  • Vitamina C u količini koju sadrže dvije mandarine
  • Vitamina B6 u količini koju sadrži oko 350 g kuhane leće
  • Cinka u količini koju sadrži 250 g dagnji

Prevencija i adekvatno rješavanje problema pothranjenosti danas se smatra ključnim dijelom terapije mnogih bolesti no poglavito onkoloških bolesti s ciljem poboljšanja kvalitete života onkoloških bolesnika, smanjenja komplikacija i poboljšanja kliničkih ishoda. Enteralni pripravci predstavljaju učinkovit alat za rješavanje malnutricije povezane s karcinomom što potvrđuje sve veći broj literaturnih podataka.

 

Literatura: 

  • Caccialanza R, Laviano A, Bosetti C, Nardi M, Casalone V, Titta L, Mele R, De Pergola G, De Lorenzo F, Pedrazzoli P; Alliance Against Cancer (ACC) Survivorship Care, Nutritional Support Working Group. Clinical and economic value of oral nutrition supplements in patients with cancer: a position paper from the Survivorship Care and Nutritional Support Working Group of Alliance Against Cancer. Support Care Cancer. 2022 Nov;30(11):9667-9679. doi: 10.1007/s00520-022-07269-y. Epub 2022 Jul 6. PMID: 35792925.
  • USDA Food and Nutrient Database for Dietary Studies, 1.0. 2004. Beltsville, MD: Agricultural Research Service, Food Surveys Research Group.