Pothranjenost i rizici koje donosi
Pokazano je da u oboljelih od malignih bolesti gubitak tjelesne mase od 5% ili više korelira s kraćim petogodišnjim preživljenjem.11 U trenutku postavljanja dijagnoze pothranjeno je 35 – 45% oboljelih od kolorektalnog karcinoma, 49 – 77% onih s karcinomom gornjeg dijela probavnog sustava12 i čak 67 – 80% oboljelih od karcinoma gušterače.13 Pothranjenost se manifestira kontinuumom od prekaheksije (malen gubitak tjelesne mase uz prisutne metaboličke promjene) do refraktorne kaheksije (znatan gubitak tjelesne mase zbog negativne ravnoteže proteina i energije zbog smanjenog unosa hrane i metaboličkih promjena). Bolesnici mogu imati smanjen apetit i gubiti tjelesnu masu već i zbog zabrinutosti i depresije, no česti su i drugi uzroci poput mehaničke zapreke samim tumorom (npr., progresivna disfagija kod karcinoma jednjaka) te mučnine i povraćanja kao posljedice liječenja kemoterapijom ili radioterapijom. Osim toga, karcinomi dovode do tzv. sistemskog upalnog sindroma, što rezultira smanjenom tjelesnom aktivnošću, umorom, slabim apetitom i gubitkom tjelesne mase. Upravo je gubitak mišićne mase jedno od glavnih obilježja kaheksije te može biti prisutan i kod osoba relativno visokog ITM-a.
Kako nutritivni status bolesnika utječe na tijek liječenja?
Nutritivni status bolesnika uvelike određuje mogućnosti liječenja i u korelaciji je s učinkovitošću primijenjene terapije. Gubitak tjelesne mase prije kemoterapije povezan je s povišenim rizikom od nastanka nuspojava koje nalažu sniženje doze pri sljedećoj aplikaciji ili povećanje razmaka između kemoterapijskih aplikacija. To može rezultirati smanjenom učinkovitošću terapije i posljedično kraćim preživljenjem.14 Preporučuje se primjena enteralnih pripravaka i nutritivno savjetovanje tijekom radioterapije gastrointestinalnog trakta. Kod vrlo uznapredovalih tumora jednjaka unos hrane često je neprikladan pa je bolesnicima potrebno unositi hranu s pomoću perkutane endoskopske gastrostome (PEG) ili kirurške gastrostome. Katkad je bolji unos hrane omogućen postavljanjem stenta.
Literatura
- Arends J, Bachmann P, Baracos V, Barthelemy N, Bertz H, Bozzetti F i sur. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr 2017;36(1):11–48. doi: 10.1016/j.clnu.2016.07.015.
- Attar A, Malka D, Sabaté JM, Bonnetain F, Lecomte T, Aparicio T i sur. Malnutrition is high and underestimated during chemotherapy in gastrointestinal cancer: an AGEO prospective cross-sectional multicenter study. Nutr Cancer 2012;64(4):535–42. doi: 10.1080/01635581.2012.670743.
- Hébuterne X, Lemarié E, Michallet M, de Montreuil CB, Schneider SM, Goldwasser F. Prevalence of malnutrition and current use of nutrition support in patients with cancer. J Parenter Enteral Nutr 2014;38(2):196–204. doi: 10.1177/0148607113502674.
- Andreyev HJ, Norman AR, Oates J, Cunningham D. Why do patients with weight loss have a worse outcome when undergoing chemotherapy for gastrointestinal malignancies? Eur J Cancer 1998;34(4):503–9.
Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.