Glavni izbornik

26.05.2020.

Karcinom kože - znanje je vaša najbolja obrana

Što je karcinom kože? 

Karcinom kože je bolest koju karakterizira nekontrolirani rast abnormalnih stanica epiderme, najgornjeg sloja kože, uzrokovanog nepopravljenim oštećenjima DNK koja pokreću mutacije. Ove mutacije dovode do toga da se stanice kože brzo umnožavaju i formiraju zloćudne tumore1

Gdje nastaju karcinomi kože?

Većina karcinoma kože nastaje u gornjem sloju kože, koji se naziva epiderma. U ovom sloju postoje 3 glavne vrste stanica:

Skvamozne stanice: To su ravne, pločaste stanice u gornjem (vanjskom) dijelu epiderme, koje se neprestano ljušte i obnavljaju.

Bazalne stanice: Ove stanice se nalaze u donjem dijelu epiderme, koji se naziva bazalnih sloj stanica. Te se stanice neprestano dijele i tvore nove stanice koje zamjenjuju pločaste stanice kada se istroše na površini kože. Kako se ove stanice pomiču prema gore u epidermisu, one se ravnaju i vremenom postaju pločaste stanice.

Melanociti: Ovo su stanice koje mogu postati melanom. Obično čine smeđi pigment nazvan melanin, koji koži daje ten ili smeđu boju. Melanin štiti dublje slojeve kože od nekih štetnih utjecaja sunca. 2

Najčešći oblici karcinoma kože

Postoje mnogi tipovi karcinoma kože. Karcinomi kože koji nisu melanomi ponekad se zajednički nazivaju nemelanomski karcinomi kože jer se razvijaju iz stanica kože koje nisu melanociti. Različito se ponašanju od melanoma i često se liječe različitim metodama.2 Većina karcinoma kože je nemelanomska. Maligni nemelanomski karcinomi uključuju karcinom bazalnih stanica (BCC, engl. Basal cell carcinoma) i karcinom pločastih stanica (SCC, engl. Squamous cell carcinoma).

Melanom čini samo oko 2% zloćudnog karcinoma kože, ali uzrokuje većinu smrti. BCC je najčešći oblik karcinoma i obično je sporo rastući i lokalno invazivan dok je SCC drugi najčešći oblik nemelanomatoznog karcinoma kože koji čini otprilike 20% do 30% slučajeva.3

Karcinom bazalnih stanica 

Karcinom bazalnih stanica (BCC) je karcinom kože koji potječe iz bazalnog (donjeg dijela) sloja epiderme (najvišeg sloja kože) i njenih izraslina. Čini više od tri četvrtine svih vrsta karcinoma kože. Nastaje zbog staničnih mutacija uzrokovanih ultraljubičastim zračenjem i zato se najčešće pojavljuje na područjima kože izloženima suncu kao što su nos, uši, lice i šake, međutim, može se pojaviti bilo gdje na tijelu. Riječ je o sporo rastućem karcinomu koji rijetko metastazira. 3

Karcinom pločastih stanica

Karcinom pločastih stanica (SCC) nastaje iz malignih, nekontroliranog umnožavanja skvamoznih, pločastih stanica epiderme. Kao i BCC, SCC je također u velikoj mjeri uzrokovan ultraljubičastim zračenjem.

Također, uobičajeno nastaju na područjima koja su izložena suncu, kao što su uši, lice, vlasište, vrat i ruke, gdje koža često otkriva znakove oštećenja na suncu, uključujući bore i starosne mrlje. Ako se ne otkriju i ne liječe rano, ovakav tip karcinoma ponekad može brzo rasti i metastazirati. 3

Melanom 

Melanom je karcinom koji nastaje iz melanocita, stanica kože koje proizvode melaninski pigment, koji koži daje boju. Melanociti se nalaze u bazalnom sloju epiderme. Kada su izloženi ultraljubičastom zračenju, dolazi do nakupljanja genetskih mutacija koje aktiviraju onkogene (gene koji uzrokuju nekontrolirani rast i diobu stanica), deaktiviraju gene za supresor tumora (gene koji štite stanice od progresije do tumora) i narušavaju popravljanje DNK. Ovaj proces može dovesti do nekontroliranog umnožavanja melanocita i na kraju melanoma. Za bolesnike s kožnim melanomom prognoza se odnosi na mjesto i dubinu primarnog tumora te prisutnost ili odsutnost lokalizirane i udaljene metastatske bolesti.

Neke znanstvene studije pokazale su porast učestalosti pojave melanoma među pojedincima mlađim od 35 godina, dok su neke epidemiološke studije pokazale učestalost pojave od čak 50% kod osoba u dobi od 35 do 65 godina. 3

Koji su čimbenici rizika za pojavu karcinoma kože?

Razumijevanje onoga što uzrokuje određenu vrstu karcinoma kože i čimbenika koji povećavaju rizik od dobivanja iste može pomoći u sprečavanju bolesti ili otkrivanju bolesti u najranijim fazama, kada ju je najlakše liječiti.

Čimbenici koji povećavaju rizik od karcinoma bazalnih stanica 

 • Izloženost suncu ili izlaganje UV zračenju u solariju.

 • Povijest karcinoma kože, uključujući karcinom pločastih stanica (SCC) ili melanom.

 • Starost iznad 50 godina: Većina BCC-a pojavljuje se kod osoba starijih od 50 godina.

 • Svijetla koža: osobe sa svijetlom kožom imaju povećan rizik.

 • Muški spol: vjerojatnije je da će muškarci razviti BCC.

 • Kronične infekcije i upale kože od opekotina, ožiljaka i drugih stanja.

Čimbenici koji povećavaju rizik od karcinoma pločastih stanica 

 • Nezaštićeno izlaganje ultraljubičastom (UV) zračenju od sunca ili solarija.

 • Oslabljeni imunosni sustav zbog bolesti ili posljedica primjene imunosupresivnih lijekova.

 • Povijest karcinoma kože, uključujući karcinom bazalnih stanica (BCC).

 • Starost iznad 50 godina: Većina SCC-a pojavljuje se kod osoba starijih od 50 godina.

 • Svijetla koža: kod osoba sa svijetlom kožom postoji povećan rizik za SCC.

 • Spol: Veća je vjerojatnost da će muškarci razviti SCC.

 • Uvjeti osjetljivi na sunce, uključujući xerodermu pigmentosum.

 • Kronične infekcije i upalni procesi na koži od opekotina, ožiljaka i drugih stanja.

 • Povijest humanog papiloma virusa (HPV)

Čimbenici koji povećavaju rizik od melanoma

 • Nezaštićeno ili prekomjerno izlaganje UV zračenju sunca ili sunčanje u solariju.

 • Oslabljeni imunološki sustav zbog određenih zdravstvenih stanja ili lijekova.

 • Veliki broj madeža: Što je više madeža na tijelu, veći je i rizik od melanoma. Također, ako imate velike madeže (veće od vrha gumice za olovku) ili bilo koje atipične molove, povećava se rizik od melanoma.

 • Svijetla koža: melanom se češće pojavljuje kod ljudi sa svijetlom kožom, svijetlim očima i svijetlom ili crvenom kosom.

 • Povijest karcinoma kože: osobe koje su već imale melanom ili nemelanomski karcinom kože imaju veći rizik od razvoja melanoma u budućnosti.

 • Genetika: melanom se može kretati u obiteljima - svaki od 10 bolesnika ima člana obitelji koji je također imao melanom. 1

Koje su mjere prevencije karcinoma kože?

Prevencija je usmjerena na pravilnu zaštitu od sunca kad god je to moguće. Pravilna zaštita uključuje:

 • Izbjegavanje prekomjernog izlaganja suncu, posebno u vrijeme kad je ono najjače, u satima između 11:00 i 16:00.

 • Odjeću dužine koja pokriva što veći dio izložene kože.

 • Kapu i sunčane naočale.

 • Upotrebu krema s visokim zaštitnim faktorom (UVA/UVB) uz česta ponovna nanošenja.

 • Izbjegavanje sunčanja u solariju. 1,3


 

LITERATURA

 1. The Skin Cancer Foundation (2019) <https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/> Pristupljeno 17. svibnja 2020. 

 2. The American Cancer Society (2019) <https://www.cancer.org/cancer/melanoma-skin-cancer/about/what-is-melanoma.html Pristupljeno 17. svibnja 2020.

 3. Gandhi S. A., Kampp J. (2015) Skin Cancer Epidemiology, Detection, and Management. Med. Clin. N. Am., 99(6), 1323–1335.


 

Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.