Kako operacija karcinoma pluća utječe na prehranu?
Bolesnici u kojih je postavljena dijagnoza ranijeg stadija karcinoma pluća mogu biti liječeni kirurškom resekcijom dijela pluća. Svaki kirurški zahvat u određenom je stupnju stres za organizam, a stanje uhranjenosti bolesnika, uz sámo postojanje maligne bolesti, neovisan je (često neprepoznat) metabolički čimbenik rizika od nastanka komplikacija prije i/ili poslije operacije.
Ključno je izbjegavati dugotrajno gladovanje prije operacije
Vrlo je važno neposredno prije i poslije samoga kirurškog zahvata izbjegavati periode dugotrajnoga gladovanja te, što je moguće prije, nakon operacije nastaviti normalno hranjenje. Tako se bolesnici brže oporavljaju od zahvata i skraćuje se vrijeme potrebnog boravka u bolnici. Kod bolesnika koji imaju očuvan probavni sustav uzimanje hrane tijekom noći i tekućine do nekoliko sati prije kirurškog zahvata ne povisuje rizik od aspiracije tijekom anestezije. U idealnoj situaciji prehrana na usta mogla bi biti uspostavljena već nekoliko sati nakon operacije, bez potrebe za infuzijskom terapijom. Pritom valja svakako pažljivo kontrolirati količinu i vrstu unesene hrane.
Katkad je važno uvesti dodatni kalorijski unos i prije operacije
Iznimno je važno unaprijed procijeniti rizik od razvoja postoperativnih komplikacija kod bolesnika. To se može učiniti s pomoću procjene uhranjenosti prije operacije. U bolesnikâ s procijenjenim visokim rizikom potrebno je primijeniti nutritivnu potporu odnosno dodatni kalorijski unos u danima prije i poslije kirurškog zahvata kako bi se smanjila vjerojatnost komplikacija, snizila stopa smrtnosti, ubrzao oporavak i skratio broj dana ležanja u bolnici.1
Bolesnicima koji ne unose dovoljno hrane treba osigurati nutritivnu potporu
Stopa smrtnosti povišena je u bolesnika koji ne uzimaju odgovarajuću količinu hrane dulje od 14 dana. Stoga je nutritivna potpora nužna čak i kod bolesnika koji nisu vidljivo pothranjeni, ali ne mogu uzimati hranu dulje od tjedan dana prije/poslije operacije ili uzimaju do 60% potrebne količine hrane tijekom više od 10 dana. Kad god je to moguće, prehranu treba davati na usta, a u vrlo posebnim situacijama može se kombinirati ili uvesti davanje specifične prehrane venskim putem.2 Obično je nakon kirurškog zahvata dovoljno davati nutritivnu potporu tijekom 7 – 14 dana. Posebnu pozornost valja posvetiti bolesnicima koji su dulje vrijeme proveli u jedinicama intenzivne skrbi.
Što nakon operacije raka pluća?
Nakon otpusta iz bolnice preporučuje se bolesnicima dati upute o načinu prehrane. Kod kuće je najjednostavnije pratiti stanje uhranjenosti mjerenjem tjelesne težine i određivanjem indeksa tjelesne mase. U bolesnika kod kojih nakon operacije ipak zaostaju slab apetit, probavne tegobe ili teškoće gutanja hrane može se i kod kuće nastaviti nutritivna potpora, najčešće enteralnim pripravcima koji poboljšavaju kvalitetu života tih bolesnika.
Zaključak
Kod oboljelih od karcinoma pluća važno je voditi brigu o njihovu nutritivnom statusu prije i poslije operacije te, kad god je to moguće, bolesnicima davati hranu na usta.
Literatura
- Weimman A, Braga M, Harsanyi L, Laviano A, Ljungqvist O, Soeters P; DGEM (German Society for Nutritional Medicine), Jauch KW, Kemen M, Hiesmayr JM, Horbach T, Kuse ER, Vestweber KH; ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition). ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Surgery including organ transplantation. Clin Nutr 2006;25(2):224–44.
- Braga M, Ljungqvist O, Soeters P, Fearon K, Weimann A, Bozzetti F; ESPEN. ESPEN Guidelines on Parenteral Nutrition: surgery. Clin Nutr 2009;28(4):378–86.
Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.