Riječ „kolostoma“ na grčkom jeziku predstavlja izvedenicu riječi „colon“ (debelo crijevo) i „stoma“ (otvor). Kolostoma se izvodi nakon operativnog zahvata na debelom crijevu, gdje se debelo crijevo izvede na površinu trbušne šupljine, te čini izlaz za stolicu.
Nakon suočavanja s dijagnozom bolesti, liječenjem i operacijom pacijenti s kolostomom često su zasuti savjetima medicinskog osoblja, ali i bolesnika s kojima dijele dijagnozu. Novonastala situacija u početku zna biti zastrašujuća, no to ne mora uvijek biti tako. Važno je slušati vlastiti organizam i prihvatiti neke nove prehrambene obrasce i navike.
Prehrana netom nakon operacije debelog crijeva
Uobičajeno je poslije operacije „odmoriti“ crijevo da bi potpuno zacijelilo pa se sve potrebe nadoknađuju intravenskim putem. Nakon kraćeg razdoblja (čije se trajanje utvrđuje individualno) postupno se počinju uvoditi čaj, bistre juhe i svježe cijeđeni voćni sokovi, a zatim i lako probavljiva hrana poput kuhane riže, zobenih pahuljica i prepečenca.
Postupno uvedite i namirnice bogatije vlaknima u malim količinama te svakako pratite kako vaš organizam reagira na nove namirnice. Isto tako, osobe koje imaju kolostomu sklonije su konstipaciji nego proljevu, stoga je iznimno važno da unosite dovoljno tekućine, ali i da provjerite uzrokuju li lijekovi koje uzimate konstipaciju.
Postoje li namirnice koje trebam izbjegavati?
Krajnji cilj svakog pacijenta s kolostomom jest povratak uobičajenom načinu prehrane i života. Međutim, neke skupine namirnica, koje uzrokuju napuhnutost, neugodne mirise i nakupljanje plinova, preporučuje se izbjegavati. Svaki je pacijent jedinka za sebe pa univerzalne preporuke ne postoje. Nakon operacije preporučuje se polagano uvođenje namirnica koje nisu uzrokovale probleme prije operacije, a potencijalno problematične namirnice uvodite u malim količinama te pratite kako organizam reagira. Svakako bi bilo poželjno voditi dnevnik simptoma i namirnica koje ih uzrokuju.
Namirnice koje mogu uzrokovati probavne tegobe pa bi njihovu konzumaciju trebalo ograničiti uključuju:
- sirovo povrće i koru svježeg voća
- svježe mlijeko i jaja
- namirnice s iznimno velikim udjelom vlakana
- mahunarke (grah, grašak, leća, slanutak)
- kupusnjače (kelj, kupus) i povrće iz porodice Allium (luk, češnjak, poriluk)
- sjemenke i orašaste plodove
- hranu bogatu dodanim šećerima i mastima, prženu i začinjenu hranu
- kofein i alkohol.
Imajte na umu da određene namirnice mogu uzrokovati neugodne mirise (šparoge, grah, jaja, kupus, krastavac, cvjetača, češnjak, riba), što ne znači da ih trebate potpuno izbaciti iz prehrane. S druge strane, neke namirnice mogu pomoći u formiranju stolice i ublažavanju neugodnih mirisa:
- kuhani krumpir, batat, bundeva, kukuruzna krupica
- kuhana bijela riža (rižina sluz)
- probiotički jogurt
- banane
- kompot i pire od kuhanih jabuka
- prepečenac ili dvopek.
Što ako se kolostoma začepi?
Neke namirnice mogu uzrokovati začepljenje stome koje je popraćeno nizom simptoma uključujući vrlo rijetke stolice, neprisutnost stolice, boli i grčeve u trbuhu, mučninu, napuhnutost i povraćanje. Primijetite li neki od navedenih simptoma, savjetujemo vam da povećate unos tekućine kako biste ponovo uspostavili normalnu probavu.
Kao što smo već spomenuli, ne postoje jedinstvene preporuke za sve bolesnike (“koje bolesnike”?) pa je važno obratiti pozornost na neke od namirnica koje mogu uzrokovati navedene simptome:
- različite sjemenke i orašasto voće
- celer
- kukuruz i kokice
- sušeno voće
- gljive.
Dodatni savjet za lakši život s kolostomom
- Da biste pomogli svojoj probavi, svu hranu dobro prožvačite! Žvakanje je vrlo važan dio probave hrane, a često ga zaboravljamo.
- Također, izbjegavajte gazirana pića, pušenje i pijenje na slamku, odnosno sve što može uzrokovati gutanje velikih količina zraka.
- Ne zaboravite na tekućinu. Voda, svježe cijeđeni sokovi, blagi biljni čajevi i povrtne juhe neka budu vaš prvi izbor.
- Obroke rasporedite u više manjih, ali češćih tijekom dana. Veći obrok neka bude sredinom dana kako biste izbjegli veća pražnjenja na stomu tijekom noći.
- Pokušajte imati obroke u isto vrijeme tijekom dana kako biste regulirali pokretljivost crijeva.
- Obogatite svoju prehranu dobrim masnoćama. Biljna ulja, poput maslinova, neka budu temeljni izvor masti u vašoj prehrani.
Tjelesna aktivnost i stoma – i to je moguće!
Na prvi pogled nespojiva kombinacija, međutim, to svakako ne mora biti tako. Ako je prije operacije lagana tjelesna aktivnost bila dio vaše svakodnevice, nema razloga da i nakon zahvata bude drugačije. Prvih 12 tjedana nakon operacije preporučuje se mirovanje da bi crijevo pravilno zacijeljelo. Zatim se može započeti s laganim šetnjama te vježbama disanja i istezanja. Svakako slušajte svoje tijelo i pronađite vježbu koja vam odgovara, jer je i sa stomom u zdravom tijelu zdrav duh!
Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.