Uloga omega-3 masnih kiselina u enteralnoj prehrani – podrška oporavku
Omega-3 masne kiseline, posebno eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), su zdrave masti koje imaju snažan protuupalni i zaštitni učinak na organizam. Pokazalo se da su ove masti vrlo korisne bolesnicima koji se hrane enteralnim putem (putem sonde) osobito oboljelima s teškim upalama, infekcijama, nakon operacija ili kod kroničnih bolesti jer doprinose oporavku i smanjuju rizik od komplikacija.
Enteralna prehrana je način hranjenja osoba koje ne mogu jesti na usta, ali im probavni sustav i dalje normalno radi. Hrana se unosi putem sonde, izravno u želudac ili crijeva. No, enteralni pripravci nisu samo za osobe koje se hrane sondom već se koriste i kod osoba koje mogu jesti, ali im je potrebna dodatna prehrambena potpora zbog bolesti, pothranjenosti ili povećanih potreba (npr. kod starijih, onkoloških pacijenata ili kod oporavka nakon operacije).
Danas se kao potpora u liječenju sve češće koristi tzv. imunonutricija – posebna prehrana obogaćena sastojcima koji pomažu imunitetu i oporavku. Omega-3 masne kiseline su jedan od glavnih takvih sastojaka. Nalaze se u masnoj ribi, ribljem ulju i posebnim medicinskim pripravcima uključujući i enteralne pripravke. Zbog svojih brojnih prednosti, njihova primjena u prehrani teško bolesnih osoba sve se više istražuje i preporučuje.
Kako djeluju omega-3 masne kiseline?
- Smanjuju upale
EPA i DHA su „materijal“ (prekursori) za izradu specijaliziranih molekula (poput resolvina i protektina), koje doprinose prestanku upalnih procesa. Za razliku od omega-6 kiselina, koje potiču sintezu prouupalnih molekula (eikozanoida), omega-3 masne kiseline smanjuju razine molekula koje potiču upalu u tijelu (citokina poput IL-1, IL-6 i TNF-α). - Podržavaju imunitet
Omega-3 masne kiseline utječu na funkciju imunoloških stanica – smanjuju pretjerano djelovanje neutrofila i monocita, potiču dijeljenje T-stanica i mogu povoljno utjecati na ravnotežu T stanica odgovora čime se ublažava prekomjerna imunološka aktivnost koja je česta kod kritično bolesnih osoba. Drugim riječima, omega-3 masne kiseline pomažu imunitetu da ne pretjera u svom djelovanju, što je važno kod ozbiljnih bolesti. - Čuvaju mišiće i energiju
U stanjima kao što su sepsa, teške ozljede ili rak, tijelo brzo gubi mišićnu masu jer troši vlastite zalihe za energiju (hiperkatabolizam). Omega-3 masne kiseline pomažu usporiti taj gubitak (proteolizu), štite mišiće i podupiru procese izgradnje nove mišićne mase. - Poboljšavaju cirkulaciju i opskrbu tkiva kisikom
EPA i DHA poboljšavaju cirkulaciju krvi i sprječavaju zgrušavanje, čime smanjuju rizik od krvnih ugrušaka (tromboza). To pomaže boljoj opskrbi tkiva kisikom, što je ključno u razdoblju nakon operacija i kod oboljelih u kritičnom stanju.
Kome su omega-3 masne kiseline posebno korisne?
- Teško bolesnima
Studije su pokazale da enteralni pripravci s EPA i DHA smanjuju smrtnost, trajanje mehaničke ventilacije i učestalost infekcija kod oboljelih s akutnim respiratornim distresnim sindromom (ARDS) i sepsom. - Osobama nakon operacije
U postoperativnom oporavku, osobito nakon velikih zahvata u području abdomena, pripravci s omega-3 masnim kiselinama smanjuju rizik od infekcija i ubrzavaju oporavak. - Onkološkim pacijentima
Kod bolesnika s karcinomom, osobito probavnog sustava, omega-3 masne kiseline u sklopu enteralne prehrane povezane su s očuvanjem tjelesne mase, boljim podnošenjem kemoterapije i smanjenjem upale u organizmu. - Bolesnicima s moždanim udarom ili s ozljedama mozga
Novija istraživanja ukazuju na potencijalnu korist omega-3 masnih kiselina i kod bolesnika s oštećenjima mozga uslijed moždanog udara ili traumatske ozljede, gdje one mogu pomoći u obnovi živaca i smanjenju sekundarne upale.
Jesu li omega-3 masne kiseline sigurne?
Enteralni pripravci s dodatkom omega-3 masnih kiselina pokazali su se sigurnima za dugotrajnu primjenu. Tipične terapijske doze EPA/DHA kreću se između 2 i 4 g/dan, ovisno o stanju bolesnika. Nuspojave su rijetke i najčešće blage.
Zaključak
Omega-3 masne kiseline, kao funkcionalne komponente enteralne prehrane, imaju dokazanu kliničku vrijednost u poboljšanju oporavka bolesnika. Pomažu u borbi protiv upala, štite tijelo, posebno mišićnu masu i ubrzavaju ozdravljenje što ih čini snažnim saveznicima u liječenju različitih akutnih i kroničnih stanja. Enteralni pripravci s omega-3 masnim kiselinama čine važan dio suvremene bolničke prehrane i sve se češće koriste u liječenju.
Literatura
- Calder, P.C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society Transactions, 45(5), 1105–1115.
- Manzanares, W., Dhaliwal, R., Jurewitsch, B., Stapleton, R.D., Jeejeebhoy, K.N., & Heyland, D.K. (2014). Parenteral fish oil lipid emulsions in critically ill patients: a systematic review and meta-analysis. JPEN J Parenter Enteral Nutr, 38(1), 20–28.
- Wang, X., Lin, H., Gu, Y., & Zhang, X. (2020). Enteral nutrition with eicosapentaenoic acid and γ-linolenic acid-supplemented diet reduces mortality in patients with sepsis: a meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN, 37, 56–62.
- Gunerhan, Y., Koksal, N., Sahin, U.Y., Uzun, M.A., & Ekici, Y. (2009). Effects of preoperative immunonutrition and other nutrition models on cellular immune parameters. World Journal of Gastroenterology, 15(4), 467–472.
- Gogus, U., & Smith, C. (2010). n-3 Omega fatty acids: a review of current knowledge. International Journal of Food Science & Technology, 45(3), 417–436.
- Tisdale, M.J. (2009). Mechanisms of cancer cachexia. Physiological Reviews, 89(2), 381–410.
- Barber, M.D., Ross, J.A., Voss, A.C., Tisdale, M.J., & Fearon, K.C. (1999). The effect of an oral nutritional supplement enriched with fish oil on weight-loss in patients with pancreatic cancer. British Journal of Cancer, 81(1), 80–86.
- Zhang, W., Li, P., Pang, D., & Jiang, X. (2017). Neuroprotective effects of omega-3 fatty acids in traumatic brain injury: a review of current literature. Journal of Clinical Neuroscience, 40, 34–39