Glavni izbornik

04.03.2019.

Važnost prehrane kod malignih bolesti

Pri susretu s dijagnozom maligne bolesti, koja je gotovo uvijek prekretnica u životu pojedinca i njegove obitelji, često se zapostavlja pitanje prehrane. Međutim, važno je znati da prehrana i održavanje optimalne tjelesne mase itekako mogu pridonijeti ishodu bolesti, boljem podnošenju liječenja, ali i poboljšati kvalitetu života.1,2 Povećana, ali i smanjena tjelesna masa nose različite rizike kod oboljelih od maligne bolesti.

Promjene kod bolesnika zbog nepravilne prehrana

Povećana tjelesna masa, osim što je rizični čimbenik za razvoj maligne bolesti, nosi i rizik od razvoja drugih kroničnih bolesti.3 Smanjena tjelesna masa, odnosno pothranjenost kod onkoloških bolesti kompleksan je problem. Često se govori o sindromu tumorske kaheksije, posebnom obliku pothranjenosti koji nije uzrokovan samo nedovoljnim unosom energije i hranjivih tvari, nego je posredovan proupalnim molekulama koje izlučuje tumor. Posljedično se razvija kronična upala te dolazi do katabolizma, pri kojem se troše energijske zalihe iz masnog tkiva, ali i proteini iz mišića koji su važna gradivna komponenta organizma.

Zbog brojnih metaboličkih promjena dolazi do povećanja energijske potrošnje i smanjenja tjelesne mase, koje se teško može zaustaviti i nadoknaditi uz uobičajenu prehranu. Pothranjenost direktno utječe na izgled bolesnika, što sa sobom nosi rizik od različitih psiholoških reakcija, ali i socijalnih.

Kako održati mišićnu masu i funkcionalnost organizma?

Intervencijama u prehrani bolesnika nastoje se održati ili poboljšati unos hrane, održati mišićna masa i funkcionalnost organizma. Konzultacija s liječnikom o prehrani prva je linija intervencije. Najbolji način za povećanje kalorijskog i proteinskog unosa jest putem hrane. Uravnotežena prehrana kod onkološkog bolesnika osigurava bolju opskrbu esencijalnim nutrijentima te pridonosi očuvanju snage i energije.

Što učiniti kada sama hrana nije dovoljna?

Međutim, sama hrana često nije dovoljna pa se kao potpora rabe oralni nadomjesni pripravci, tzv. enteralni pripravci koji se ubrajaju u skupinu hrane za posebne medicinske potrebe, a sastoje se od pomno odabranog omjera ugljikohidrata, proteina, masti i mikronutrijenata.

Posebno su zanimljivi enteralni pripravci s omega-3-masnim kiselinama koje djeluju protuupalno i mogu utjecati na poboljšanje apetita. U onkoloških bolesnika ne preporučuju se provođenje rigoroznih dijeta koje bi rezultirale smanjenjem unosa hranjivih tvari, kao ni unos visokih doza vitamina i minerala ako njihov nedostatak nije utvrđen biokemijskim pretragama.4

Literatura

  1. McMahon K, Decker G, Ottery FD. Integrating proactive nutritional assessment in clinical practices to prevent complications and cost. Semin Oncol 1998;25(2 Suppl 6):20–7.
  2. American Cancer Society. Nutrition for the Person with Cancer: A Guide for Patients and Families. Atlanta (Ga): American Cancer Society, Inc.; 2000.
  3. Bracci PM. Obesity and pancreatic cancer: overview of epidemiologic evidence and biologic mechanisms. Mol Carcinog 2012;51(1):53–63. doi:10.1002/mc.20778.
  4. Arends J, Bachmann P, Baracos V, Barthelemy N, Bertz H, Bozzetti F i sur. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr 2017;36(1):11–48.

 

 

Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.