Pri susretu s dijagnozom maligne bolesti, koja je gotovo uvijek prekretnica u životu pojedinca i njegove obitelji, često se zapostavlja pitanje prehrane. Međutim, važno je znati da prehrana i održavanje optimalne tjelesne mase itekako mogu pridonijeti ishodu bolesti, boljem podnošenju liječenja, ali i poboljšati kvalitetu života.1,2 Povećana, ali i smanjena tjelesna masa nose različite rizike kod oboljelih od maligne bolesti.
Promjene kod bolesnika zbog nepravilne prehrana
Povećana tjelesna masa, osim što je rizični čimbenik za razvoj maligne bolesti, nosi i rizik od razvoja drugih kroničnih bolesti.3 Smanjena tjelesna masa, odnosno pothranjenost kod onkoloških bolesti kompleksan je problem. Često se govori o sindromu tumorske kaheksije, posebnom obliku pothranjenosti koji nije uzrokovan samo nedovoljnim unosom energije i hranjivih tvari, nego je posredovan proupalnim molekulama koje izlučuje tumor. Posljedično se razvija kronična upala te dolazi do katabolizma, pri kojem se troše energijske zalihe iz masnog tkiva, ali i proteini iz mišića koji su važna gradivna komponenta organizma.
Zbog brojnih metaboličkih promjena dolazi do povećanja energijske potrošnje i smanjenja tjelesne mase, koje se teško može zaustaviti i nadoknaditi uz uobičajenu prehranu. Pothranjenost direktno utječe na izgled bolesnika, što sa sobom nosi rizik od različitih psiholoških reakcija, ali i socijalnih.
Kako održati mišićnu masu i funkcionalnost organizma?
Intervencijama u prehrani bolesnika nastoje se održati ili poboljšati unos hrane, održati mišićna masa i funkcionalnost organizma. Konzultacija s liječnikom o prehrani prva je linija intervencije. Najbolji način za povećanje kalorijskog i proteinskog unosa jest putem hrane. Uravnotežena prehrana kod onkološkog bolesnika osigurava bolju opskrbu esencijalnim nutrijentima te pridonosi očuvanju snage i energije.
Što učiniti kada sama hrana nije dovoljna?
Međutim, sama hrana često nije dovoljna pa se kao potpora rabe oralni nadomjesni pripravci, tzv. enteralni pripravci koji se ubrajaju u skupinu hrane za posebne medicinske potrebe, a sastoje se od pomno odabranog omjera ugljikohidrata, proteina, masti i mikronutrijenata.
Posebno su zanimljivi enteralni pripravci s omega-3-masnim kiselinama koje djeluju protuupalno i mogu utjecati na poboljšanje apetita. U onkoloških bolesnika ne preporučuju se provođenje rigoroznih dijeta koje bi rezultirale smanjenjem unosa hranjivih tvari, kao ni unos visokih doza vitamina i minerala ako njihov nedostatak nije utvrđen biokemijskim pretragama.4
Literatura
- McMahon K, Decker G, Ottery FD. Integrating proactive nutritional assessment in clinical practices to prevent complications and cost. Semin Oncol 1998;25(2 Suppl 6):20–7.
- American Cancer Society. Nutrition for the Person with Cancer: A Guide for Patients and Families. Atlanta (Ga): American Cancer Society, Inc.; 2000.
- Bracci PM. Obesity and pancreatic cancer: overview of epidemiologic evidence and biologic mechanisms. Mol Carcinog 2012;51(1):53–63. doi:10.1002/mc.20778.
- Arends J, Bachmann P, Baracos V, Barthelemy N, Bertz H, Bozzetti F i sur. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr 2017;36(1):11–48.
Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.